Vesienhoitotoimikunta kokoontui ja tutustui rakenteisiin maastossa
KIIMINGIN – JÄÄLIN VESIENHOITOTOIMIKUNTA, KOKOUS 2/2012
Aika 18.10.2012 klo 10
Paikka Jäälinmaja, Jääli
Läsnä
Arto Lehto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, asiantuntija
Hannu Salmi, Oulun seudun ympäristötoimi, asiantuntija
Teemu Ulvi, Suomen ympäristökeskus, asiantuntija
Irmeli Ruokanen,Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus, asiantuntija
Kari Kainua, asiantuntija
Martti Väänänen, Kiimingin kalastuskunta
Leo Karjalainen, Kiimingin jakokunta
Eero Laine, Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistys
Kari Tiri, Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistys
Birger Ylisaukko-oja, Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistys
Kaisa Savolainen, Tekn. kand, opinnäytetyön tekijä
Poissa
Kyllikki Maaranto, Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus, asiantuntija
Mikko Ukkola, Kiimingin kunta
Yhdistyksen edustajina paikalla olivat lisäksi Juha Lumila, Ismo Uuskoski, Esko Pyky
Vakiokokoonpanon lisäksi paikalla oli Kati Martinmäki, Suomen ympäristökeskuksesta
1. Kokouksen avaus ja osanottajien toteaminen
Toimikunnan puheenjohtaja Birger Ylisaukko-oja toivotti osanottajat tervetulleiksi vuoden toiseen toimikunnan kokoukseen.
2. Edellisen kokouksen muistio
Tarkastettiin 19.6.2012 pidetyn kokouksen muistio ja tehtiin tarpeelliset korjaukset (liite 1).
3. Diplomityö ”Muuttuneen vesistön kokonaisvaltainen kunnostus – esimerkkinä Jäälinojan vesistö”
Kaisa Savolainen esitteli työn tähänastisia tuloksia (diasarja liitteenä 2). Pääpaino tähänastisessa työssä on ollut kuormitustarkastelussa. Eri menetelmät antavat jonkin verran toisistaan poikkeavia tuloksia; mm. ympäristöhallinnon VEPS-malli näyttäisi yliarvioivan tulovesien ravinnekuormitusta, kun taas vesistömallin tulokset sopivat varsin hyvin yhteen yhdistyksen oman kuormitustarkkailun kanssa. SYKEn edustajat pitivät tässä tilanteessa luotettavampina vesistömallin tuloksia. Arvio kilomääräisestä ravinnekuormituksesta on likimääräinen ja perustuu eri menetelmillä saatujen tietojen yhdistämiseen. Luonnonhuuhtouman osuus Jäälinjärven ja Jäälinojan ravinnekuormituksesta on joka tapauksessa suuri, mutta ihmistoiminnan vaikutus mm. jätevesien ja kunnostusojitusten muodossa nousee merkittäväksi. Huomio kiintyy erityisesti jätevesiin, sillä ao. kuormitus olisi poistettavissa kokonaan viemäröinnillä. Jäälinojan kuormituksessa maatalouden osuus on Jäälinjärven kuormituksesta poiketen huomattava.
Paljon keskustelua käytiin pihalannoituksen ja hulevesien vaikutuksesta. Jäälinojan ”lisätarkkailusta”, jonka tavoitteena oli selvittää kaava-alueen mahdollista kuormitusta Jäälinojaan, ei voi tehdä päätelmiä vaikutuksista. Liukoiset ravinteet näyttävät kuitenkin jonkin verran kasvavan sekä kaava-alueella että vielä alempana ojan varressa, mikä viittaa mahdollisesta lannoituksesta johtuvaan lisäkuormitukseen. Toimikunta pitää kilomääräistä arviota tarpeellisena. Kaisa valitsee diplomityössä käytettävän arviointimenetelmän ja perustelee sen.
Jäälinjärven osalta kaivattiin raja-arvotarkastelua, ts. mikä on järven sietokyky suhteessa kuormitukseen.
Vuoden 2012 kiintoainetarkastelu on vielä kesken siksi, että Jäälinjärven haihduntatiedot puuttuvat. Alustavasti näyttää, että kiintoaineskertymä kesältä 2012 on selvästi suurempi kuin kesällä 2011. Eräs menetelmä kiintoainekertymän selvittämiseksi voisi olla sedimenttitutkimus, jossa etsittäisiin vuoden 1986 Cesiumlaskeumakerros (Tsernobyl) ja mitattaisiin sen jälkeen kertynyt kiintoaines.
Yhteenvetona todettiin, että ravinnekuorma ja –pitoisuus ei ole Jäälinjärvessä erityisen korkea, mutta sillä lienee merkitystä limaleväongelman kannalta. Kaikki toimet kuormituksen minimoimiseksi on siksi tehtävä. Viemäröinnin tehostamisesta käytiin vilkas keskustelu. Jätevesiasetus ja toisaalta Oulun uudet ympäristönsuojelumääräykset johtanevat nykyistä parempaan tilanteeseen, joskaan velvoittavia määräyksiä ei ole odotettavissa. Jäälinjärven ja Jäälinojan tilanne on työn ansiosta tullut hyvin eri viranomaisten tietoon ja otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Yhdistyksen toteuttamien vesienhoitorakenteiden odotetaan vähentävän erityisesti Jäälinjärven kiintoainekuormitusta.
Hulevesikysymyksen selvittäminen on edelleen ongelmallinen, joskin kirjallisuudesta on löytynyt joitakin tietyin varauksin soveltamiskelpoisia laskentaparametreja. Joka tapauksessa ns. ”suorista putkista” tulisi päästä eroon. Vesiä tulisi viivyttää alueella ja parhaassa tapauksessa käsitellä kosteikoissa. Uusi hulevesiopas on valmistunut.
Kaisa kävi yleispiirteittäin läpi Jäälinjärven allaskokeen tuloksia. Planktonanalyysit ovat vasta työstettävänä, joten päätelmät ovat vielä ennenaikaisia. Tulokset eivät kuitenkaan ole miltään osin selkeitä, mikä vaikuttaa johtopäätösten tekoa. Asiaan paneudutaan asiantuntijoiden voimin Jäälinjärvi-seminaarissa 13. marraskuuta.
Diplomityön luonnos lähetetään toimikunnan kommentoitavaksi marraskuun aikana.
4. Toteutetut vesienhoitorakenteet
Birger Ylisaukko-oja esitteli tehdyt vesienhoitorakenteet lyhyellä diasarjalla (liite 3) todeten samalla, että rakentaminen onnistui teknisesti hyvin ja toteutui tehokkaasti ja taloudellisesti.
5. Jäälinjärvi-seminaarin valmistelutilanne
Jäälinjärven ”diagnoosi” pyritään tekemään tutkijaseminaarissa 13. marraskuuta. Maan parhaiden asiantuntijoiden voimin pyritään muodostamaan kokonaiskäsitys Jäälinjärven ekologisista ja biologisista prosesseista ja pohtimaan mahdollisia kunnostustoimenpiteitä. Toimikunta on tervetullut seminaariin. Teemu Junttila Kuusamosta päätettiin kutsua tilaisuuteen. Toimikunnan jäsenet ilmoittavat myös muista toivottavista osallistujista.
6. Suuntaviivoja tulevan vuoden toimintaan
Yhdistys varautuu jatkamaan Jäälinjärven yläpuolisen valuma-alueen kunnostussuunnitelman toteuttamista, mikäli rahoitusta on saatavissa. Ajan puutteen vuoksi muuta keskustelua ei käyty.
7. Rahoitus vuodelle 2013
Todettiin, että Oulun kaupungilta on haettu samansuuruista rahoitusta kuin mitä Kiimingin kunta on myöntänyt vuosittain vuosina 2011 ja 2012 (30 000 eur).
Arto Lehto totesi, että EAKR-rahoituksen hakuaika on meneillään ja jatkuu 29.11. saakka.
Irmeli Ruokanen totesi, että maa- ja metsätalousministeriö on ohjeistanut Metsäkeskuksen suunnittelutoimintaa niin, että suunnittelulla tulee olla yleistä merkitystä valuma-aluetasolla. Sen sijaan esim. yksittäisen tilan kohteita ei voi suunnitella. Todettiin ohjeen soveltuvan hyvin yhdistyksen toimintaan. Suunnitelmien toteutus on kilpailutettava. Rahoitus on edelleen niukkaa, mutta Jäälinojan hanke on edelleen prioriteettilistalla korkealla.
8. Muut asiat
Kati Martinmäki kertoi käynnistyneesä arvottamistutkimuksesta yhteistyössä Kellon Kyläseuran, Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistyksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Tutkimuksessa selvitetään alueen maksuhalukkuutta kyselylomakkeilla, jotka lähetetään 1700 talouteen. Uutena tutkimuselementtinä on todellisen ja hypoteettisen maksuhalukkuuden vertailu (”maksaisitko” vs. ”maksatko”). Tutkimus on mitä suurimmassa määrin myös hankkeiden tunnettuutta edistävä viestinnällinen projekti.
Kokouksen jälkeen toimikunta tutustui yhdistyksen äskettäin toteuttamiin vesienhoitorakenteisiin Kokko-ojan haarassa (säätö- ja sulkupadot, suisteet) ja Saarisenojanniityllä (laskeutus- ja lintuvesiallas, jako-oja, pintavalutusalue).
9. Seuraava kokous
Seuraava kokous kutsutaan koolle keväällä 2013.
10. Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 12.15.
Vakuudeksi
Birger Ylisaukko-oja
toimikunnan puheenjohtaja
Liitteet: 1. Toimikunnan 19.6.2012 pidetyn kokouksen lopullinen muistio
2. Kaisa Savolaisen esitys opinnäytetyöstä
3. Birger Ylisaukko-ojan esitys vesienhoitorakenteista
Jakelu: Vesienhoitotoimikunnan jäsenet
Vesienhoitoyhdistyksen hallitus
Kaisa Savolainen
Kati Martinmäki
Posted on 20 lokakuun, 2012, in vesienhoitotoimikunnan muistiot and tagged hoitokalastus, kunnostus, kuormitus, Selvitys, toimikunta, Tutkimus, vedenlaatu, vesianalyysi, vesienhoito, vierailu. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.
Jätä kommentti
Comments 0