Vesistöjen kunnostus

Kunnostuskohteet

Jäälinjärven yläpuoliselle valuma-alueelle on rakennettu yhdeksän vesienhoitorakennetta. Kolme näistä on kosteikoita (Kalamäki, Korteoja, Kokkojärvenniitty) ja kaksi pintavalutusjärjestelyä (Saarisenojanniitty, kaksi kohdetta Kokko-ojan haarassa). Muut kohteet ovat putkipatoja ja pohjakohoumia. Rakenteiden sijainnin näet täältä: Jäälin vesienhoitorakenteet.

Vesistöjen kunnostus

1. Tavoitteet

Laajat ojitukset ovat muuttaneet virtauksia vesistöissä. Valuma-alueelle suunniteltavilla kosteikoilla ja pintavalutusrakenteilla virtausoloja pyritään saattamaan lähemmäksi luontaisia. Jotta vältytään vahingoilta, rakenteet suunnitellaan yhteistyössä maa- ja vesialueiden omistajien kanssa.

Valuma-alueen eri osien kuormitus on selvitty diplomityössä (Kaisa Savolainen). Kuormitusta pyritään pienentämään pintavalutuksella, kosteikoilla, viemäröinnillä ja pihojen hoitoa ohjeistamalla.

Jäälinjärven kiintoaine- ja ravinnetasetta seurataan vuosittain. Kalaston rakennetta  selvitetään määrävuosin. Hoitokalastus jatkuu avovesikausittain.

Vesistöjen kunnostuksen tarkoituksena on luoda edellytyksiä vesistön virkistyskäytölle, ympäristön viihtyisyydelle ja luonnon monimuotoisuudelle.

2. Yhteistoiminta

Kunnostustoiminta suunnitellaan laajana yhteistyönä. Sitä varten yhdistys on kutsunut koolle Kiimingin – Jäälin vesienhoitotoimikunnan. Siihen osallistuvat:

 • Arto Lehto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
 • Irmeli Ruokanen, Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus
 • Kyllikki Maaranto, Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus
 • Hannu Salmi, Oulun seudun ympäristötoimi
 • Mikko Ukkola, Oulun kaupunki
 • Teemu Ulvi, Suomen ympäristökeskus
 • Leo Karjalainen, Kiimingin jakokunta
 • Kari Kainua, toimikunnan kutsuma asiantuntija
 • Reijo Tiri, Kellon kyläyhdistys

Toimikunnan puheenjohtaja on Birger Ylisaukko-oja Kiimingin – Jäälin  vesienhoitoyhdistyksestä. Jäälin asukasyhdistys osallistuu työhön vesienhoitoyhdistyksen jäsenenä. Yhdistyksen hallituksen jäsenet ja varajäsenet voivat osallistua toimikunnan kokouksiin.

3. Vesien hoidon suunnittelu

Vesien hoidon suunnittelu jakautuu kolmeen alueeseen:

 • Jäälinjärven yläpuolinen valuma-alue: Toimenpiteitä ovat kosteikoiden rakentaminen, vesien pintavalunnan lisääminen, viemäröinnin edistäminen, pihojen kuormituksen vähentäminen sekä veden laadun tarkkailu.
 • Jäälinjärvi: Jäälinjärven kalastorakennetta parannetaan hoitokalastuksella. Järveen tulevaa kuormitusta ja järven tilaa seurataan vesitutkimuksillä.
 • Jäälinoja: Diplomityössä  (Kaisa Savolainen) laadittu kuormitusselvitys kattaa Jäälinjärveen laskevat vedet, Jäälinjärven lähivaluma-alueen sekä Jäälinojan alueen. Pääpaino selvityksessä on jäte- ja hulevesissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: