Jäsentiedote 1/2012

JÄSENTIEDOTE 1/2012

Jäsenmaksut ja toimijat 2012

 Yhdistyksen 14.3.2012 pidetty vuosikokous päätti pitää ennallaan sekä yhdistyksen maksut että toimijat. Maksut ovat:

 • henkilöjäsen 20 eur/vuosi
 • yhteisöjäsen 60 eur/vuosi
 • liittymismaksuja ei peritä

Jäsenten toivotaan maksavan jäsenmaksunsa pikapuoliin. Yhdistyksen pankkitilin numero on tämän tiedotteen lopussa.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Eero Laine.  Hallituksen jäseniä ovat:

 • Tapani Siira
 • Esko Pyky
 • Jari Laru
 • Birger Ylisaukko-oja, joka jatkaa sihteerinä

Varajäseniä ovat numerojärjestyksessä

 1. Paavo Vehkomäki
 2. Juha Lumila
 3. Ismo Uuskoski
 4. Tuomo Ekdahl

Yhdistyksen toiminnantarkastajana jatkaa Risto Lohi ja hänen varamiehenään Heikki Airio.

Asukastilaisuudessa esiteltiin yhdistystä ja sen toimintaa

 Yhdistyksen vuosikokous oli yhdistetty Jäälin Asukasyhdistyksen vuosikokouksen kanssa alueen yhteiseksi asukastilaisuudeksi. Puheenjohtaja Eero Laine esitteli vesienhoitoyhdistyksen ja sihteeri Birger Ylisaukko-oja yhdistyksen tähänastista ja suunniteltua toimintaa. Esittelyn aikana paikalla oli noin 40 henkilöä. Esittelydiat ovat yhdistyksen nettisivuilla osoitteessa …

Luvassa aktiivista toimintaa

 Näkyvin osa kuluvalle vuodelle suunniteltua toimintaa on Jäälinjärven yläpuolisen valuma-alueen kunnostussuunnitelman toteuttaminen. Sen tarkoituksena on pienentää valuma-alueelta Jäälinjärveen tulevaa kuormitusta. Tämän vuoden tavoitteena on rakentaa

 • Saarisenojanniityn pintavalutuskenttä
 • Haisunsuonojan putkipato
 • Saarisenojanniityn läntinen putkipato
 • Kokkojärvenniityn yläpään allastus ja pintavalutus
 • Kokko-ojan haaran pohjakohoumat ja virranohjaimet
 • Saarisenojan suun rakenteet, ei kuitenkaan vielä Kalamäen kosteikkoa

Suunnitelmista ja niiden toteutuksesta on tietoa yhdistyksen nettisivujen osassa ”Vesien hoito”.  Suunnitelmakartat ovat osoitteessa https://vesienhoitoyhdistys.files.wordpress.com/2012/01/saarisenojan-kosteikkosuunnitelmat.pdf ja karttoja tukeva suunnitelmateksti osoitteessa https://vesienhoitoyhdistys.files.wordpress.com/2012/02/saarisenojan-kosteikkosuunnitelma.pdf.

Hankkeiden toteuttaminen vaatii sopimuksia maanomistajien kanssa. Ensimmäiset sopimukset on allekirjoitettu, ja sopimusneuvotteluja jatketaan tiiviisti. Kuluvan vuoden rahoitus on myös vielä varmistamatta.

Vesienhoitosuunnitelma sisältää paljon talkoilla toteutettavaa työtä. Tässä jäsenistöltä ja muiltakin alueen asukkailta odotetaan aktiivista mukaan tulemista. Tapahtumista tiedotetaan jäsenille niiden tullessa ajankohtaisiksi.

Jäälinjärven särkiä poistetaan ja kunnostusta pohjustetaan

Jäälinjärven hoitokalastusta jatketaan. Viime syksyn hoitokalastustapahtumassa saaliiksi saatiin 2660 kiloa pientä särkeä ja lahnaa. Kappaleina saalis oli noin 700 000 eli särki melkein  joka neliöltä. Erikoista oli, että saaliista puuttuivat kokonaan lisääntymiskokoiset särjet.  Niitä etsitään kevään koittaessa erityisesti Jäälinojasta sen selvittämiseksi, onko Jäälinjärvessä vaeltava särkikanta.

Särkien poistaminen edistää vesistön kuntoa monella tavalla:

 • poistettavien särkien mukana vesistöstä poistuu ravinteita, erityisesti fosforia
 • järven pohjalle laskeutuvat ravinteet ja kiintoaines sedimentoituvat ja poistuvat ravinnekierrosta paremmin, kun pohjaa pöyhivä ”särkiarmeija” pienenee
 • kalojen ulosteiden määrä vähenee

Jäälinjärven ekologiasta ja kunnostusmahdollisuuksista tehdään selvityksiä. Suunnitteilla on tutkijaseminaari, jonka tavoitteena on muodostaa Jäälinjärven ”diagnoosi” kaiken olemassa olevan tietoaineiston perusteella. Lisää tutkimustietoa kerätään viimekesäiseen tapaan.

Diplomityössä tarkastellaan koko Jäälinojan valuma-aluetta kokonaisvaltaisesti

Kaisa Savolainen on aloittanut koko Jäälinojan valuma-aluetta koskevan diplomityön Oulun yliopistossa. Työssä selvitään koko alueen vesistökuormitus, mukaan lukien jätevedet ja pihojen lannoitukset sekä tehdään alustava suunnitelma kuormituksen pienentämiseksi. Toteutukseen ehtivien vesienhoitorakenteiden toimivuutta arvioidaan. Työssä tarkastellaan vesienhoitoa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti käyttäen Jäälinojan vesistöaluetta esimerkkinä.

Yhdistykseen odotetaan lisää jäseniä

 Nyt, kun yhdistyksen toiminnassa on jo vahvasti konkretiaa, yhdistys panostaa jäsen- ja varainhankintaan selvästi tähänastista enemmän. Yhdistyksessä on tällä hetkellä noin neljäkymmentä henkilöjäsentä. Yhteisöjäseniä ovat Kiimingin jakokunta sekä Jäälin asukasyhdistys, joiden kautta jäsenkunta muodostuu välillisesti laajaksi.  Myös As Oy Jäälinisäntä on liittynyt yhteisöjäseneksi. Yhteisöjäsenyys onkin asunto-osakeyhtiöiden osakkaille erinomainen mahdollisuus osallistua alueen vesien kunnostukseen pienellä rahallisella panostuksella.

Yhdistys valmistelee esitettä, joka jaetaan kevään kuluessa laajalti. Myös muuhun tiedottamiseen ja yhdistyksen  tunnetuksi tekemiseen panostetaan.

 


Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistyksen jäsentiedote ilmestyy muutaman kerran vuodessa ilman kiinteää aikataulua. Jäsentiedotteella kerrotaan kokoavasti yhdistyksen keskeisistä tapahtumista ja viitataan usein nettisivuille, missä informaatiota on enemmän. Tiedote jaetaan sähköpostitse, ja se on luettavissa myös yhdistyksen nettisivuilta www.kiiminginjaalinvedet.net.

Jäsentiedotteen toimitus:      Birger Ylisaukko-oja; sähköposti birger.ylisaukko-oja@pp.inet.fi

Yhdistykset nettisivut:             www.kiiminginjaalinvedet.net

Jäsenmaksut:                                henkilöjäsenet 20 euroa / vuosi

yhteisöjäsenet 60 euroa / vuosi

Yhdistyksen pankkitili:             FI95 5741 5320 0875 49

Posted on 22 maaliskuun, 2012, in Jäsentiedotteet and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: