Viemäröinnistä vilkasta keskustelua

Runsaan kolmenkymmenen hengen joukko kokoontui Jäälinmajalle keskustelemaan Heikkisentien viemäröintihankkeesta 6. helmikuuta. Faktatietoa tilaisuuteen toivat Riitta Lindström ja Esko Penttinen Oulun Vedestä sekä verkoston suunnittelija Jussi Mettälä Sweko Oy:stä. Ympäristö- ja lainsäädäntönäkökohdista kertoili ja kysymyksiin vastaili Hannu Salmi Oulun seudun ympäristötoimesta.

Keskustelu oli vilkasta, monipuolista ja antoisaa. Kiinnostusta herättivät niin tekniset kysymykset kuin tietysti kustannukset. Tämän hetken näkemyksen mukaan liittymisen kokonaiskustannus on noin 6000 – 7000 euroa. Tästä Oulun Veden liittymismaksu tavanomaiselle omakotitalolle on 2770 euroa, ja sillä katetaan runkojohdon kustannus. Loppuosa muodostuu taloliittymän kustannuksista, joista taas valtaosa tulee kiinteistökohtaisesta pumppaamosta – kysymyksessähän on paineviemärijärjestelmä. Samaa pumppaamoa voi käyttää kaksi tai kolmekin lähellä toisiaan sijaitsevaa kiinteistöä, jolloin kustannus alenee huomattavasti. Liittymiskustannuksia pienentävät mahdollinen valtion avustus 10 – 15 prosenttia, taloliittymien yhteishankinnat ja yhteinen kilpailuttaminen sekä kotitalousvähennys ja joidenkin kohdalla vielä ehkä erityisavustukset.

Tilaisuudessa kuultiin, että kiinteistöpumppaamoista on saatu hyviä kokemuksia. Niiden käyttökustannus on muutamia euroja vuodessa. Huoltoväli on vuosia, jopa kymmenen. Jos tulee häiriö, pumppu on suhteellisen helppo ja nopea vaihtaa toiseen korjauksen ajaksi. Häiriön varalta liittyjien kannattaa hankkia yhteinen varapumppu.

Saatuaan tilaisuudessa myönteisen vastaanoton hanke etenee nyt vauhdilla. Seuraavaksi jalkaudutaan kiinteistöille, katsotaan sopivat johtojen linjaukset ja tehdään liittymissopimukset. Tämän vaiheen on määrä olla valmis maaliskuun loppuun mennessä. Jos liittymisaste ylittää vaaditun 70 prosenttia, hanke lähtee urakkakilpailuun. Lopulliset kustannukset ovat selvillä kesän alussa. Rakentaminen alkaisi loppukesällä, kuitenkin niin, ettei asukkaiden kesäelämää tarpeettomasti häirittäisi parhaaseen aikaan.

Painevimärijärjestelmästä saat lisätietoa näistä linkeistä:  Paineviemäri ; Poimintoja SKTn aineistosta

Posted on 7 helmikuun, 2014, in Ajankohtaista and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: