Suunnitelma Jäälinojan valuma-alueen vesienhoidosta
Suunnittelualue käsittää kolme osa-aluetta:
- Jäälinjärven yläpuolinen valuma-alue
- Jäälinjärvi
- Jäälinoja
Yhteistyöosapuolet:
- Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistys
- Kiimingin kunta
- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
- Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus
- Kiimingin jakokunta
- Oulun seudun ympäristötoimi
Osapuolten yhteistyö on organisoitu Kiimingin – Jäälin vesienhoitotoimikunnaksi.
Toimenpiteet Jäälinjärven yläpuolisella valuma-alueella
Jäälinojan vesistöalueen hydrologia poikkeaa luontaisesta tehokkaiden ojitusten seurauksena. Veden viipymä valuma-alueella on olennaisesti lyhentynyt ja luontaiset puhdistautumisprosessit heikentyneet. Valuma-alueelle suunniteltavien toimenpiteiden tavoitteena on lisätä veden viipymää aiheuttamatta merkittäviä menetyksiä metsätaloudelle. Toimenpiteitä ovat kosteikoiden rakentaminen, vesien pintavalunnan lisääminen sekä veden laadun tarkkailu.
Toimenpiteet vuonna 2011
- Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus käynnistää luonnonhoitohankkeiden suunnittelun kuivatusvesien valunnan viivästämiseksi ja pintavalutuksen tehostamiseksi.
- Vesienhoitoyhdistys käynnistää yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa kahden monivaikutteisen kosteikon suunnittelun
- Saarisenojan ja Korteojan vedestä mitataan
- kiintoaine kerran viikossa syyskuun loppuun
- ravinteet, hehkutusjäännös kerran kuussa syyskuun loppuun
- mikroskooppitutkimus veden kiintoaineesta kaksi kertaa
Toimenpiteet 2011 jälkeen
Luonnonhoitohankkeita toteutetaan valtion rahoituksen sallimassa aikataulussa (Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus). Kosteikoille hankitaan tarpeelliset vesioikeudelliset luvat ja rahoitus, minkä jälkeen hankkeet etenevät toteutukseen. Vedenlaadun tarkkailua jatketaan.
Toimenpiteet Jäälinjärvellä
Jäälinjärvellä tehtävät toimenpiteet jakautuvat toisaalta järven ekologian selvittämiseen ja toisaalta järven tilan parantamiseen biomanipulaation avulla. Ekologian selvittämisen tavoitteena on järven ongelmamekanismien ymmärtäminen. Biomanipulaatio tarkoittaa särkikalojen pyyntiä, mikä vähentää järven ravinteita ja tervehdyttää ravinnekiertoa.
Toimenpiteet vuonna 2011:
1. Veden laadun tarkkailu
- Jäälinjärven valtakunnallinen havainnointi (ELY-keskus)
- Lähtevä vesi (Jäälinoja): kiintoaine kerran viikossa syyskuun loppuun
- ravinteet, hehkutusjäännös kerran kuussa syyskuun loppuun
2. Pohjasedimenttitutkimus
3 pistettä, määritetään kerroksittain fosfori, rauta, orgaaninen ja epäorgaaninen aines, vesipitoisuus/huokoisuus sekä redox-potentiaali
3. Levälajimääritykset
Määritetään levälajit ja massa heinä-elokuussa kahden viikon välein (4 näytettä)
4. Kalastorakenteen selvittäminen
Kalastus koeverkkosarjalla heinä-elokuussa
5. Biomanipulaatio
Vähäarvoisen kalan nuottausta kesä- sekä elo-lokakuussa
6. Vesitaselaskenta
Järven tulevan ja lähtevän veden määrää sekä kiintoaineen ja ravinteiden määrää seurataan
Toimenpiteet 2011 jälkeen
Selvitysten perusteella valitaan järven kunnostusmenetelmä, luodaan edellytyksiä toteuttamiselle ja rahoituksen järjestyessä toteutetaan kunnostus. Biomanipulaatiota jatketaan ainakin kolmena vuotena. Veden laadun tarkkailua jatketaan.
Jäälinoja
Laaditaan kuormitusselvitys, joka kattaa Jäälinjärveen laskevat vedet, Jäälinjärven lähivaluma-alueen sekä Jäälinojan alueen. Pääpaino selvityksessä on jäte- ja hulevesissä. Opinnäytetyönä laaditaan hule- ja jätevesien käsittelyn yleissuunnitelma. Työ käynnistetään vuonna 2011 ja saatetaan päätökseen vuonna 2012. Jatkossa tehtävät toimenpiteet yhdistetään Kalimenjoen vesienhoitoon, jonka tavoitteena on nostaa Kalimenjoki vesienhoitolain mukaisesti tyydyttävästä tilasta hyvään ekologiseen tilaan.
Vesienhoitoyhdistyksen toiminnan aktivointi
Vesienhoitoa varten on perustettu Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistys, jonka toimialue on koko Jäälinojan valuma-alue. Yhdistys käynnistää näkyvän toimintansa Kiiminki-päivien yhteydessä, jolloin käynnistetään tiedotus ja jäsenhankinta. Yhdistys pitää yhteyttä viranomaisiin, maanomistajiin, asukkaisiin ja muihinkin sidosryhmiin, joita hankkeet saattavat koskea.
Suunnitelman rahoitus
Huomattava osa suunnitelmasta toteutetaan vesienhoitoyhdistyksen talkootyönä. Ulkopuolisten kustannusten kattamiseen haetaan avustusta Kiimingin kunnalta ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta. Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskuksen odotetaan tekevän suunnittelutyötä valtion rahoituksella Kemera-lain (Kestävän metsätalouden rahoituslaki) nojalla.
Jätä kommentti
Comments 0